lauantai 17. lokakuuta 2015

Paleo kickstart

Aloitin tänään 55 päivää kestävän Paleo kickstartin. Tarkoituksena on hallita mm. insuliini-tasoja, jotta verensokeri ei pääse sahaamaan edestakaisin eikä huitele korkeissa lukemissa. Jos kickstarttia noudattaa kirjaimellisesti rasvaprosentinkin tulisi hieman laskea. Kickstartissa syödään mahdollisimman luonnollista ja puhdasta "kivikautista" ruokaa. Lisää asiasta voit lukea Kaisa Jaakkolan sivuilta.


55 päivän kickstart jakautuu seuraavasti:


Ensimmäiset 14 päivää syödään laadukasta proteiinia ja rasvaa sekä todella reilusti vihanneksia, vihreää paljon. Hyviä proteiinin lähteitä ovat riistaeläimet, nauta, possu, lammas, kana&kalkkuna ja kala. Itse en syö punaista lihaa enkä possua, joten käytössäni ovat siis kana, kalkkuna ja kala. Rasvan lähteinä suositaan luonnollisia rasvoja, kuten pähkinöitä, avokadoa ja oliiviöljyä. Itse lisäisin listaan vielä voin ja kookosöljyn kohtuudella käytettynä. Koska proteiinia syödään paljon, ovat kasvikset ja varsinkin vihreät kasvikset tärkeässä roolissa emäksisöimässä elimistöä. Itse juon vihermehun joka aamu sekä litkin viherjauheilla terästettyä vettä. Vettä kannattaa juoda reilusti.

15. päivä on vapaa päivä, jolloin saa syödä mitä haluaa. Toki kannattaa vähän kuulostella ja harkita mitä syö. En ehkä suosittelisi syömään isointa perhepitsaa litralla kokista alas huuhdeltuna ja jälkkäriksi puolta kiloa irtokarkkeja sekä litraa jätskiä. Itse aion pysyä kohtuudessa vapaapäivänäkin, toki sallin itselleni jotain hyvää.

Loppuun asti syödään kuten ekalla 14 päivän jaksolla, mutta ruokavalioon lisätään aina 10 päivän jaksoissa lisää ruokia ja joka viides päivä syödään yksi vapaa-ateria, joka olisi hyvä olla päivällinen. Vapaalla ateriallakin on muistettava kohtuus ja se, että proteiini annos tulee syödä ensin.


Päivät 16-25 ruokavalioon lisätään marjoja päivän kahdelle emsimmäiselle aterialle. Annoskoossa on muistettava kohtuus, sopiva annoskoko olisi noin 1-2 dl.

Päivät 26-35 lisätään yksi kova, vähäsokerinen hedelmä, esimerkiksi omena tai päärynä, joka ei nosta verensokeria huippulukemiin. Tässä vaiheessa hyvin sokeripitoisia hedelmiä kannattaa välttää. Eli ei banaania eikä kuivahedelmiä vielä. Nyt ruokavaliossa on kaksi marja-annosta ja yksi hedelmä, jotka tulisi syödä ennen kello 16.

Päivät 36-45 lisätään päivälliselle annos bataattia. Bataatissa on paljon karotenoideja ja antioksidantteja, jotka suojelevat soluja hapettumiselta. Bataatissa on myös runsaasti A-vitamiinia, joka on tärkeää silmien hyvinvoinnille ja hämäränäölle. Bataatti on perunaa parempi vaihtoehto mm. alhaisemman glykeemisen indeksin vuoksi.

Päivät 46-55 lisätään yhdelle aterialle annos täysjyväriisiä tai kvinoaa. Molemmat nostavat verensokeria maltillisesti ja sisältävät kivasti kuitua.

Tässä vaiheessa ruokavaliossa on jokaisella aterialla proteiinia ja kasviksia sekä yhdellä aterialla bataattia ja yhdellä aterialla kvinoaa tai riisiä. Lisäksi päivittäisillä aterioilla on kaksi annosta marjoja ja yksi hedelmä. Kuulostaa huippu hyvälle, vai mitä?


Tästä lähdetään siis liikkeelle ja katsotaan mikä on tilanne 55 päivän päästä. Kerron matkan varrella omia tuntemuksiani ja kuinka homma sujuu.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3